Francis

VARSSELDER - "Kom het dan zelf eens ervaren" zei Ayurvedatherapeute Francis Aaldering. En dat was niet aan dovemansoren gesproken. Dus meld ik mij op het afgesproken tijdstip aan de Vicarisweg 27 in Varsselder, alwaar een kop kruidenthee de inleiding vormt tot een gesprek over deze Indiase geneeswijze.

Francis is afkomstig uit de wijkverpleging en verdiepte zich in de vorm van geneeskunst waar de leer van het leven (de letterlijke vertaling van Ayurveda) centraal staat. "Ik ben geen arts, maar ik geef ayurvedische behandelingen, leefstijl- en voedingsadviezen. Het gaat bij Ayurveda niet zozeer om het genezen van ziekten, maar om het voorkomen ervan. Lichaam en geest kunnen niet los gezien worden van elkaar. Dat houdt in dat je bepaalde klachten met kruiden en lichaamsgerichte behandelingen kunt verbeteren -ik pas overigens ook cranio-sacraaltherapie toe-, maar dat je ook met je leefwijze rekening moet houden. Daarom wordt Ayurveda vaak gecombineerd met yoga en meditatietechnieken." Voor de lichaamsbehandeling gebruikt de therapeute aromatische oliën die, zo leert de ervaring, weldadig aanvoelen. Francis leidt me naar de behandeltafel in de van serene rust gevulde behandelkamer. Gedempt licht, aan de muur mooie fotografisch geschilderde schilderijen van eigen hand. En aan de zoldering een schitterend fresco, ook van eigen hand. Die eigen handen nemen mij niet onaanzienlijke hoeveelheid protoplasma onderhanden. Rustgevende muziek, een therapeute die weet wat ze doet. "Ik voel nog al veel spanning in nek en rug," zegt ze en zoekt drukpunten op waardoor die verdwijnt. Ik voel mij spieren zich ontspannen. Een grote rust komt over me. Francis gaat onverdroten door. Van top tot teen wordt ik gemasseerd in een ruim twee uur durende sessie. Ze behandelt ook nog even kort een groot litteken op mijn knie. En daar begint zowaar na al die jaren weer gevoel in te komen. Voldaan verlaat ik de behandeltafel. Ik voel me totaal ontspannen.

(Bron: Doetinchems Vizier, 11 Augustus 2009)

Over Francis

Ik ben natuurgeneeskundig therapeute en heb mijn kennis opgedaan op HBO-niveau. De basis ligt bijde wijkverpleging waar ik 23 jaar lang als wijkzuster heb gewerkt. Als mens heb ik diverse lichamelijke, mentale en emotionele problemen doorstaan en verwerkt. Deze persoonlijke ervaring stelt mij in staat andere mensen te behandelen en ze hierin te begeleiden. In 2005 ben ik begonnen met mijn eigen praktijk.

Omdat een natuurgeneeskundig therapeut zeer veel verschillende werkvormen kent, ben ik eigenlijk nooit uitgeleerd. Ik blijf in de toekomst scholingen en nascholingen volgen. Op dit moment volg ik colleges bij een Ayurvedisch arts in Kleve (Duitsland) Vaidy CH. Vivi  Kanand om mij nog meer te verdiepen en begeleiding en supervisie te krijgen in de Ayurveda.  

Mijn specialisaties zijn: wonden, weinig energie/futloos voelen, slapeloosheidsklachten, winterhanden- en voeten en stressgerelateerde klachten.

 

Gevolgde opleidingen en werkervaring:

  • - 25 Jaar wijkverpleging bij reguliere gezondheidinstelling als wijkziekenverzorgende
  • - Medische basiskennis
  • - 2 Jarige opleiding Ayurvedisch therapeut (Robert Swami Persaud, Nijmegen NL)
  • - 4 Jarige HBO Beroepsopleiding aan de Academy of Ayurvedic Studies (drs. Coen v/d Croon, Amsterdam NL)
  • - 2 Jarige opleiding Voeding en Livestyle (Amsterdam NL)
  • - Opleiding Cranio Sacraal (Upledger, Doorn NL)
  • - Opleiding Meridianen / APM therapie (Erwin Zeydner, Uden NL)
  • - Stage (Ayurvedisch arts dr. Martina Ziska uit Praag CZ)
  • - Studiereis in Zuid-India
  • - Voorlichter van de 5 natuurgerichte principes van de BATC

 

Diploma